Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Σημαντική Παρατήρηση σχετικά με το Κόστος Κατασκευής Πέτρινου Σπιτιού ή Κτιρίου

Πολλές φορές στην εκτίμηση κόστους πέτρινου κτιρίου ακούω διάφορα σχόλια ειδικά από ανθρώπους, οι οποίοι ανήκουν στο χώρο των ειδικευμένων μαστόρων (ευτυχώς είναι λίγοι οι συγκεκριμένοι σχολιαστές). Αφορμή για το άρθρο – σχόλιο αυτό απετέλεσε μία συζήτηση χθες, όταν ο εργοδηγός με πληροφόρησε πως κάποιος “μάστορας” πέρασε και εξεπλάγη με το… πάχος του πέτρινου τοίχου και τον τρόπο κατασκευής των κτιρίων· του φάνηκαν… υπερβολικά όλα! Το ωραίο είναι πως έκρινε πως ο τοίχος έπρεπε να έχει πάχος… 40 εκ., όταν είναι γνωστό τοις πάσι πως φέρουσα τοιχοποιία λεπτότερη από 50 εκ. ΔΕΝ υφίσταται.

Μήπως όμως είμαι και εγώ υπερβολικός εις (οικονομικό) βάρος των πελατών μου;

Θα σας απαντήσω.

Όταν σήμερα πρόκειται να επιλέξετε ένα αυτοκίνητο θα ζητήσετε να του αφαιρέσουν τους αερόσακους, τις ζώνες ασφαλείας, το ABS, τα δισκόφρενα, τις εσωτερικές ράβδους και το σύστημα ζώνης παραμόρφωσης σε ενδεχόμενη σύγκρουση, ώστε να μειωθεί η τιμή του;

Φυσικά και το αυτοκίνητο εξωτερικά θα είναι το ίδιο, θα συμπεριφέρεται το ίδιο και θα είναι ίσως και ταχύτερο, αφού θα είναι ελαφρύτερο. Και φυσικά το 1970 ή 1980 ΔΕΝ υπήρχαν όλα αυτά και θαυμάσια αυτοκίνητα σχεδιάζονταν τότε όπως και τώρα. Αλλά η τεχνολογία προχώρησε, μάθαμε από την εμπειρία μας και η νομοθεσία επέβαλε υποχρεωτικά όλα τα προηγούμενα.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει –ειδικά- στα πέτρινα κτίρια. Η σύγκριση στο κόστος πρέπει να γίνεται σε συνάρτηση με το είδος και τον τρόπο της κατασκευής. Τα θεμέλια για να αναφέρω ένα παράδειγμα… θάβονται, ενώ είναι τόσο σημαντικά (και διαφορετικό είδος θεμελίωσης ανά περίπτωση –το τονίζω-). Ναι αλλά κοστίζουν και δεν φαίνονται, χάνονται αλλά υπάρχουν. Τα εσωτερικά οριζόντια και κατακόρυφα σενάζ (και πόσα) και οι οπλισμοί της δικαιωματικής τοιχοποιίας επίσης κοστίζουν και ΔΕΝ φαίνονται. Αφήστε κατά μέρος τον τρόπο κατασκευής και τον αισθητικό παράγοντα. Εάν όλα τα προηγούμενα ΔΕΝ τοποθετηθούν και η τοιχοποιία κατασκευαστεί μόλις με 40 εκ. πάχος, ποιος θα το καταλάβει; Και φυσικά ο προϋπολογισμός θα είναι πολύ χαμηλότερος. Διότι το πέτρινο δεν χτίζεται όπως μία κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετόν), ώστε να καθίσταται ευκολότερος ο υπολογισμός του κόστους και κυρίως αρκετά συγκρίσιμος.

Στο πέτρινο αυτό είναι ασαφές, εάν δεν έχει προσδιορισθεί ο τρόπος κατασκευής.

Και δεν αντιλέγω, δεν πρόκειται να καταρρεύσει ένα πέτρινο σπίτι χωρίς όλα τα προηγούμενα, όπως και πάρα πολλά ακόμα στέκονται από τον 18ο αιώνα στα χωριά μας. Αλλά όπως όταν αγοράζεις ένα αυτοκίνητο το 2019 και προφανώς (!) δεν σκοπεύεις να συγκρουστείς και να έχεις κάποιο ατύχημα, αλλά απαιτείς πλέον να έχεις διαθέσιμα όλα τα αναφερόμενα μέτρα προστασίας (ενώ σου κοστίζουν στην αρχική τιμή) το ίδιο ισχύει και με τα πέτρινα. Και ποτέ μπορεί να μη συμβεί τίποτα και να είναι όλα μια χαρά… Αλλά δεν το ξέρεις.

Συνιστώ λοιπόν μεγάλη προσοχή στο τι εμπεριέχει το κόστος κατασκευής και όχι μία απλή αριθμητική σύγκριση ανά τετραγωνικό μέτρο. Το φτηνότερο εδώ μπορεί να είναι κατά πολύ ακριβότερο.

Αξιολογήστε τα προαναφερθέντα και τα έγραψα τώρα, διότι πολλές φορές τα θεωρώ αυτονόητα και ξεχνώ να τα επισημάνω.

Και μία επίσης σημαντική λεπτομέρεια: με τα λόγια γίνονται θαύματα του αέρα, αλλά αξιοπιστία έχουν τα λόγια μόνον εκείνων, οι οποίοι υπογράφουν οι ίδιοι τα έργα τους. Ας φορτωθούν πρώτα το φορτίο (να αισθανθούν τη γλύκα του) και κατόπιν ας προβούν σε κριτικές όλοι οι άλλοι. Αυτοί Δεν δικαιούνται να ομιλούν, διότι ΔΕΝ φέρουν καμία ευθύνη, άλλωστε είμαστε όλοι μία ωραία παιδική χαρά.

Σημ. Στη φωτογραφία, η οποία προέρχεται από τα κτίρια, τα οποία παρουσιάζονται παρακάτω ΔΕΝ φαίνονται οι οπλισμοί του οριζόντιου σενάζ και των συνδέσεων. Αλλά όμως υπάρχουν! Ενδεικτικά προς οπτική απόδειξη των γραφομένων.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)