Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Μην Υποτιμάτε τα Φθαρμένα Παπούτσια!

Είναι τουλάχιστον συναρπαστικό να ψάχνεις και να ανακαλύπτεις τις ρίζες σου. Από πού άραγε κατάγεσαι; Είναι όπως νομίζεις ή κάποια (τεραστίας σημασίας) λεπτομέρεια σου έχει διαφύγει; Η μάλλον δεν την γνώριζες μέχρι που κάποια στιγμή το παιγνίδι της ζωής υπερβαίνει κατά πολύ το παραμύθι;

Και τότε έκπληκτος ανακαλύπτεις αυτό, το οποίο ίσως διαισθάνεσαι αλλά δεν μπορείς να κατανοήσεις. Μία βαθιά γνώση θεμάτων, η οποία έχει με έναν γονιδιακό τρόπο μεταφερθεί αυτούσια από ένα άλλο μακρινό περιβάλλον.

Ίσως θα πρέπει να διαβάζουν αυτές τις γραμμές οι συγγενείς στην Μεθώνη της Μαρίας Μύριαμ Χανέμ!

Στα 1826 στην Μεθώνη ήταν το στρατηγείο ενός αιμοβόρου και αγροίκου, αλλά και εξαιρετικά ικανού Αιγύπτιου στρατηγού: του Ιμπραήμ! Για τις επιδρομές του μάλιστα στα Καλάβρυτα (1825-1827) έχει συγγράψει ο πατέρας μου βιβλίο, το οποίο βραβεύθηκε. Όταν τον “συνάντησα” πρώτη φορά σε περίοπτη θέση στο Μουσείο του Καΐρου ήθελα να του εξηγήσω μερικά πράγματα, αλλά…

Αλλά να δούμε την ιστορία.

Στην Μεθώνη λοιπόν ήταν και ένας σπουδαίος Γάλλος εξωμότης ναύαρχος, ο οποίος είχε λάβει μέρος σε όλους τους πολέμους του Ναπολέοντα και είχε διακριθεί για την ικανότητα και γενναιότητα του. Τελικά, επειδή δεν ήταν ο άνθρωπος της στασιμότητας κατέληξε στην αυλή του Μωχάμετ Άλυ της Αιγύπτου και θετού πτέρνα του Ιμπραήμ, προκειμένου να οργανώσει τον Αιγυπτιακό στρατό κατά τα Γαλλικά πρότυπα. Δέχθηκε να αλλαξοπιστήσει και με κάθε επισημότητα έγινε μουσουλμάνος. Δεν θα επεκταθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Σολιμάν Βέης ήταν με το χαρέμι του από τρεις πολύ όμορφες κοπέλες τρόπαια του αιματοβαμμένου Μεσολογγίου και αυτός στην Μεθώνη. Παρεμπιπτόντως ο χαρακτήρας του και η ψυχή του παρέμειναν Γαλλικές και έσωσε και βοήθησε πάρα πολλούς Έλληνες.

Η Μαρία ήταν μία πανέμορφη κοπέλα από την Μεθώνη, γυναίκα του παπουτσή. Οι υποδηματοποιοί τότε ήταν όπως οι καλύτεροι κοσμηματοπώλες, αρωματοποιοί ή μόδιστροι. Ο συγκεκριμένος ήταν καλλιτέχνης των παπουτσιών και είχε στον κεντρικό δρόμο της Μεθώνης ένα κομψό υποδηματοποιείο.

Κάποια ημέρα, κάποιοι μαύροι στρατιώτες μέσα στην οχλαγωγία έστησαν καρτέρι στην Μαρία με προφανέστατο σκοπό. Αλλά τότε έτυχε να περνά εντελώς ξαφνικά από το σημείο ο Σολιμάν Βέης! Με το σπαθί του απώθησε τους μαύρους και ένα μεγάλο… ειδύλλιο αναδύθηκε στον πανέμορφο τόπο μας!

Όταν οι Αιγύπτιοι ηττήθηκαν και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην χώρα τους, η Μαρία ακολούθησε με την θέλησή της τον Σολιμάν Βέη! Μόλις το έμαθε ο δόλιος άνδρας της μπάρκαρε πίσω από τον Αιγυπτιακό στόλο! Αλλά και στην Αλεξάνδρεια και στο Καΐρο, όπου την διεκδίκησε, τα δικαστήρια δεν τον δικαίωσαν, αφού η Μαρία δήλωσε πως με την θέλησή της ακολούθησε τον Σολιμάν και ήταν πλέον και αυτή μουσουλμάνα.

Ο δυστυχής Ρωμηός πέθανε λίγα χρόνια αργότερα από τον καημό του… Τι σου είναι να παντρεύεσαι τόσο όμορφη γυναίκα!

Η Μαρία όμως γέννησε με τον Σολιμάν μία κόρη, η οποία παντρεύτηκε τον Σερίφ πασά, Η κόρη πάλι του Σερίφ παντρεύτηκε τον Σαμπρή πασά. Από την τελευταία ένωση γεννήθηκαν τρία παιδιά. Το ένα από αυτά ήταν σύζυγος του βασιλέα Φουάντ της Αιγύπτου και μητέρα (μέχρι την έλευση του Νάσερ) του διαβόητου, επίσης βασιλέα και τελευταίου της Αιγύπτου, Φαρούκ!

Το όνομά της ήταν Νάζλη (έχοντας και αυτή μία μυθική ιστορία, αλλά δεν θα την γράψω τώρα)!

Στην ιστορία μας αυτή έχω παραλείψει πάρα πολλές πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, (δεν είναι διδακτορική διατριβή), αλλά το μήνυμά της είναι ένα και μας το διδάσκει η Μαρία Μύριαμ Χανέμ, (η οποία είναι θαμμένη κοντά στον σύζυγό της σε κεντρικότατο σημείο του Καΐρου, διότι ο Σολιμάν ήταν σπουδαία προσωπικότης για τους Αιγυπτίους)!

Όταν κάθε πρωί φοράτε και κοιτάτε τα παπούτσια σας, όσο φθαρμένα και εάν είναι μην τα κατηγορείτε!

Δεν γνωρίζετε ποτέ που θα σας οδηγήσουν! Κι αν ψάξετε και στο οικογενειακό σας δένδρο ίσως ανακαλύψετε πως είστε και από βασιλική γενιά!

Μην φοβάστε το άδηλον μέλλον!

Στην ζωή ήλθες προκειμένου να κατακτήσεις όλες τις αδιανόητες πιθανότητες και όχι να διεκπεραιώσεις την ασήμαντη βεβαιότητα!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)