Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Κατασκευαστικά Προβλήματα… Τι κάνετε;

(ή αλλιώς η μέθοδος Bugsy Siegel)

Τι κάνετε εάν προκύψουν διαφορές στο τελικό αποτέλεσμα από τις αρχικές προσδοκίες ή διαπιστωθούν κακοτεχνίες στο έργο;

Ένα ωραίο θέμα!

Ειδικά όταν το γράφει ένας, ο οποίος κατασκευάζει αυτά, τα οποία ενδεχομένως του έχετε αναθέσει…

Λοιπόν! Προσέξτε αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο χωρίζεται ουσιαστικά σε αρκετές  βασικές κατηγορίες…

Οι συνήθεις διαφορές μεταξύ ιδιοκτήτη-εργοδότη και κατασκευαστή οφείλονται:

  1. Στην διαφορετική αισθητική προσέγγιση.
  2. Σε αυτό, το οποίο τελικά κατασκευάστηκε (σωστά), αλλά δεν ανταποκρίνεται σε αυτό, το οποίο είχατε στο μυαλό σας.
  3. Σε αυτό, το οποίο είναι σωστό και νομίζετε ότι είναι λάθος.
  4. Σε κακοτεχνίες με μικρή λειτουργική επιρροή.
  5. Σε σοβαρές κακοτεχνίες.
  6. Σε μη τήρηση ουσιωδών κατασκευαστικών κανόνων.

Βλέπετε πως υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στο τι ακριβώς εννοούμε, όταν αναφερόμαστε στις διαφορές στην κατασκευή… και φυσικά είναι και διαφορετικός ο τρόπος αντιμετώπισης ανά περίπτωση. Δύο είναι οι κλασσικές προσεγγίσεις με τον πρώτο τρόπο να είναι ιδιαίτερα …αποτελεσματικός! Ο δεύτερος είναι μάλλον ο συνήθης και κανονικός.

Η μέθοδος Bugsy Siegel

Ο πρώτος τρόπος καθιερώθηκε από τον Bugsy Siegel (τον πολύ γνωστό μαφιόζο) όταν ανέλαβε τις τελικές φάσεις της κατασκευής του ξενοδοχείου Flamingo στο Las Vegas μόλις έχασε την υπομονή του με την συνεχόμενη αύξηση του κόστους προς τον εργολάβο του Del Webb:

“Don’t worry — we only kill each other.”
“Μην ανησυχείς -. Σκοτώνουμε μόνο ο ένας τον άλλον”…

(Ο Del Webb παρεμπιπτόντως δεν ήταν μικρής εμβέλειας εργολάβος. Επί πλέον ο Bugsy Siegel δολοφονήθηκε έναν χρόνο αργότερα, ενώ ο Webb έζησε πολλά χρόνια και πέθανε από φυσικά αίτια… Δεν  γνωρίζουμε εάν ίσχυσε το ρητό από την …αντίστροφη του πλευρά –το έγκλημα είναι ακόμα ανεξιχνίαστο-)!

Φυσικά και το αναφέρω με χιούμορ και ελπίζω να μην με παρεξηγήσετε και αρχίσετε να με βλέπετε με …φόβο (εκτός εάν είστε κάτι σαν τον αγαπητό Bugsy)!

Η “κανονική” μέθοδος

Μετά από αυτό φαντάζομαι πως δεν χρειάζεται να συνεχίσω την συγγραφή του άρθρου, διότι μπορούμε κάλλιστα να εφαρμόσουμε την μέθοδο Siegel, η οποία προφανώς είναι εξαιρετικά αποτελεσματική! Ωστόσο για καθαρά εγκυκλοπαιδικούς λόγους θα συνεχίσω…

1. Διαφορετική αισθητική προσέγγιση.

Πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα αυτό… Νομίζω πως είναι και το χειρότερο από όλα, διότι το αισθητικό κομμάτι είναι αυτό, το οποίο τελικά μένει σε μία κατασκευή… Ειλικρινά δεν γνωρίζω πως αντιμετωπίζεται. Μόνος τρόπος η πρόληψη και η συμφωνία εκ των προτέρων. Ωστόσο όμως εδώ υπάρχει ένα θέμα: το έργο έχει μία ροή και έναν ρυθμό και εάν αργείτε ή δεν μπορείτε να αποφασίσετε λχ τι πλακάκια θα τοποθετήσετε στα δάπεδα, τότε να είστε σίγουροι πως το έργο πολύ σύντομα θα ξετιναχθεί και θα αποκτήσετε ως δια μαγείας τα προβλήματα 2 έως και 5…

2. Σε αυτό, το οποίο τελικά κατασκευάστηκε (σωστά), αλλά δεν ανταποκρίνεται σε αυτό, το οποίο είχατε στο μυαλό σας.

Ισχύει κάπως σαν το προηγούμενο, αλλά όχι ακριβώς. Πολλές φορές ενώ έχουμε τα σχέδια και νομίζουμε ότι γνωρίζουμε το πλάνο, δεν έχει γίνει σαφές τι είναι αυτό, το οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί… Μόλις όμως το δείτε διαπιστώνετε –έντρομοι- είναι αλήθεια πως είναι κάτι …άλλο. Αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα επικοινωνία ς και συνεννόησης… Εκτιμώ πως είναι περισσότερο ευθύνη του μηχανικού – κατασκευαστή…

3. Σε αυτό, το οποίο είναι σωστό και νομίζετε ότι είναι λάθος.

Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Έρχεστε στην κατασκευή και βλέπετε πως τα σίδερα είναι …σκουριασμένα ή πως είναι ακανόνιστα “κομμένα” στην αναμονή ενός υποστυλώματος…  Εδώ τώρα τι να γράψω; Σκέφτεστε έναν ασθενή στο χειρουργικό κρεβάτι να δίνει …οδηγίες στον χειρουργό, εάν “κόβει” σωστά με το νυστέρι; Εάν δεν τον εμπιστεύεστε τότε κακώς τον επιλέξατε…

4. Κακοτεχνίες.

Το δύσκολο πρόβλημα… Αυτή είναι μακράν η συνηθέστερη αιτία προστριβών σε μία κατασκευή… Τι εννοώ ακριβώς; Μη σωστή εφαρμογή των κανόνων και μικρά λάθη, τα οποία όμως δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτά…

Γιατί να τοποθετηθεί λχ …στραβά η λεκάνη της τουαλέτας; Είναι ένα ζήτημα… Τι σημαίνει αυτό; Περισσότερο κόπο για τον τεχνίτη, κοιμόταν όρθιος όταν το έφτιαχνε, τι ακριβώς και γιατί εάν δεν υπάρχει κάποιος λόγος. Στο γραφείο μου στην εξωτερική μαρκίζα έχουν τοποθετηθεί 4 μονάδες κλιματιστικών για την εξυπηρέτηση άλλων γραφείων. Δεν είναι ούτε ένα τοποθετημένο παράλληλα με το στηθαίο του εξώστη (το γραφείο μου είναι στον τελευταίο όροφο)… Γιατί; Λειτουργικά είναι σωστό αλλά το είναι αυτό, το οποίο ήταν τόσο φοβερό, ώστε να μην τοποθετηθούν και οπτικά σωστά; Άγνωστη η απάντηση…

Παρ’ όλα αυτά να τονίσω πως κάποιες φορές οι κακοτεχνίες προκαλούνται εμμέσως και από τους ιδιοκτήτες με τον τρόπο τους… Συμφωνώ πως δεν είναι δικαιολογία αυτή, αλλά το έργο έχει τους κανόνες του από όλα τα μέρη και συνεπώς δεν είναι όλα όπως νομίζετε.

Οι κακοτεχνίες κατά κανόνα επιδιορθώνονται χωρίς πρόβλημα, όταν συνεργαζόμαστε με σωστούς ανθρώπους. Λάθη μπορεί να γίνουν, αλλά πάντα υπάρχει η καλή διάθεση και προσωπικά έχω δει ανθρώπους-τεχνίτες να έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία προκειμένου το έργο τους να είναι άψογο, εάν αντιληφθούν πως έκαναν λάθος. Ωστόσο τελικά και πάλι η πρόληψη είναι το ζητούμενο… Πρόληψη σημαίνει σωστή επιλογή ανθρώπων και υλικών και καλή διαχείριση του έργου…

5. Σοβαρές κακοτεχνίες.

Εδώ νομίζω πως πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί. Σοβαρή κακοτεχνία = σοβαρό ζήτημα και πρέπει να διερευνηθούν οι πραγματικοί λόγοι, οι οποίοι οδήγησαν στην εμφάνισή τους… Δεν βλέπω άλλη επιλογή από την αποκατάσταση με δαπάνες του υπεργολάβου…

6. Σε μη τήρηση ουσιωδών κατασκευαστικών κανόνων.

Δεν διαφέρει από το προηγούμενο αλλά είναι ακόμα χειρότερο… Παράδειγμα αναφέρω την χειρότερη ποιότητα σκυροδέματος από αυτή της μελέτης… Δεν μπορώ να το σχολιάσω…

Συμπέρασμα

Σε όλα τα προηγούμενα θα διαπιστώσατε πως γράφω όχι με την λογική της αντιπαράθεσης αλλά αυτή από την ίδια πλευρά μαζί σας. Είναι αρχή μου πως όπως τον γιατρό ή τον δικηγόρο τον χρειάζεστε σύμμαχό σας και όχι αντίπαλο το ίδιο πρέπει να ισχύει και με τον μηχανικό. Μόνο εάν υπάρχει δόλος ή κρυφή οικονομική συναλλαγή μεταξύ του μηχανικού και των συνεργείων ή προμηθευτών  πρέπει να δείτε με άλλο σκεπτικό την συνεργασία…

Επί πλέον στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων τα ίδια συνεργεία εάν διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα το επιδιορθώνουν· τουλάχιστον αυτό έχω εισπράξει από την εμπειρία μου. Ούτε έχω αντιμετωπίσει προβλήματα τόσο σημαντικά, ώστε να προκληθούν “επικίνδυνες” προστριβές…

Ο “πανικός” ή οι “εσφαλμένες” πληροφορίες είναι κακοί σύμβουλοι…

Τονίζω και πάλι πως προτού φτάσει κάποιος σε πραγματική αντιπαράθεση έχει πολύ δρόμο να διανύσει και δυνατότητες τακτοποίησης. Μόνο η περίπτωση 6 νομίζω δικαιολογεί ισχυρή αντιμετώπιση και δικαστική συνδρομή και μόνο στην περίπτωση άρνησης αποκατάστασης…

Μην ξεχνάτε πως όλοι οι σωστοί επαγγελματίες θέλουν να ολοκληρώσουν ένα έργο με επιτυχία…

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)