Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Η Συμπυκνωμένη Χαρά – Η Ιδεατή Χαρά και η Χαρά του Φαίνεσθε

Θα ήθελα απόψε να εξετάσω τρεις διαφορετικές εκδηλώσεις χαράς.

Η Συμπυκνωμένη Χαρά

Όταν πρόκειται να απολαύσετε να σταφύλι με κουκούτσια –και συνήθως τα πιο αρωματικά σταφύλια εμπεριέχουν κουκούτσια στις ρόγες τους- ή ένα ρόδι ή ένα ωραίο ψάρι με πολλά κόκαλα, έχετε δύο επιλογές:

Η μία είναι να τρώτε τμηματικά το φρούτο σας ή το ψάρι και εννοώ ρόγα-ρόγα το σταφύλι, σπυρί-σπυρί το ρόδι και κομματάκι-κομματάκι το ψάρι καθαρίζοντας το από τα κόκαλα.

Η άλλη είναι με ένα μαχαίρι να βγάλετε από ρόγα σε ρόγα όλα τα κουκούτσια, να καθαρίσετε πρώτα ολόκληρο το ρόδι και να συγκεντρώσετε όλα μαζί τα κόκκινα σπυριά και επίσης να καθαρίστε ολόκληρο το ψάρι από τα κόκαλα και να το απολαύσετε δια μιας!

Ενώ με τον πρώτο τρόπο έχετε μία συνεχόμενη και σταθερή χαρά ποτέ δεν θα νοιώσετε την συνολική απόλαυση συμπυκνωμένη και χωρίς κανένα άγχος (ότι δηλαδή θα βρείτε κάποιο κουκούτσι από τη ρόγα ή φλούδα από το ρόδι ή κοκαλάκι από το ψάρι, να σας σταθεί στον λαιμό)· απλώς με την δεύτερη καθυστερείτε, ώστε να αυξήστε την έντασή της!

Βέβαια θα πρέπει να καταβάλετε κάποιον κόπο και να δείξετε υπομονή και σίγουρα όχι…. βουλιμία! Αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Θα διαρκέσει λίγο όμως!

Αυτή είναι η αγαπημένη μου μορφή χαράς και μάθατε τις συνήθειές μου τώρα στα γεύματα, αλλά και είναι και τρόπος ζωής! Λίγο-λίγο, σιγά-σιγά και με υπομονή και τότε όλη η απόλαυση συμπυκνωμένη.

Με κάποιο κυνισμό θα αναφέρω πως αυτή είναι και η χαρά της εκδίκησης αλλά και της σκληρής εργασίας και του κόπου.

Η επιλογή δική σας!

Η Ιδεατή Χαρά

Αυτή είναι μία χαρά, την οποία συναντώ συχνά και έγκειται στο να λέγεται ένα ψέμμα, το οποίο όμως δεν έχει κανένα νόημα για εκείνον, ο οποίος το… ακούει! Να υπερηφανευτείτε για κάτι, το οποίο δεν έχετε ή για κάτι, το οποίο δεν ισχύει και το οποίο να μην έχει καμία σημασία σε εκείνους προς τους οποίους απευθύνεστε.

Δεν αναφέρομαι να συζητάτε μεγαλοφόνως στον διάδρομο της… εφορίας και να δηλώσετε πως τα εισοδήματα σας είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα δηλώνετε! Αυτό δεν είναι ιδεατή χαρά! Είναι πραγματική ανοησία! Αναφέρομαι στο να είσαστε στο ταμείο της υπεραγοράς και να απευθυνθείτε με εμφανή προβληματισμό στην σύζυγό σας πως μάλλον δεν χωράνε τα ψώνια στην διθέσια… Porsche σας ενώ έξω να σας περιμένει ένα… Xinjong χιλίων κυβικών δεκαπενταετίας αυτοκίνητο!

Ποιο το νόημα; Μα η στιγμιαία εντύπωση σε όσους ακούν πως αυτός (ή αυτή) διαθέτει Porsche! Αποτελεί ωστόσο μία εσωτερική απόλαυση και ομολογώ πως είναι μία χαρά, η οποία μπορεί να σας (μας) δώσει πολύ μεγάλη εσωτερική ικανοποίηση, έστω και εάν αποτελεί ψέμμα τύπου… Πινόκιο!

Stop!——————————————————————————
Με συγχωρείτε, διακόπτω τη συγγραφή του άρθρου προκειμένου να μετακινήσω την Rolls Royce Phantom μου, διότι κάποιον εμποδίζω!
Ωραία! Την… μετακίνησα!
Un-stop!————————————————————————-

Η Χαρά του Φαίνεσθε

Αυτή είναι ανάλογη με την ιδεατή αλλά έχει μία πραγματική βάση, ενώ η προηγούμενη είναι εντελώς φανταστική! Έχετε ΟΝΤΩΣ μία σπορ Porsche! Δεν έχω τίποτα με την συγκεκριμένη φίρμα, κάθε άλλο, αλλά επειδή αποτελούσε/εί “λαϊκό” αυτοκίνητο στην Ελλάδα την χρησιμοποιώ ως παράδειγμα!

Εδώ δεν εξετάζω την εκδοχή της δανεικής ή κάτι άλλο. Ναι την έχετε, την αποκτήσατε με τις ικανότητες σας ή με τις ατιμίες σας και τέλος πάντων με όποιον τρόπο σας ανήκει και ούτε την χρωστάτε. Ποιος ο λόγος όμως να την σταθμεύσετε ακριβώς εμπρός από την θέα της ειδυλλιακής ταβέρνας στο Πόρτο Κάγιο στο άκρο του Ταινάρου στην Μάνη;

Τι προσδοκάτε; Στην πραγματικότητα τίποτα! Διότι είναι σχεδόν απίθανο να σας απευθύνει κάποιος τον λόγο και να σας θαυμάσει! Μάλλον το ακριβώς αντίθετο θα συμβεί. Φθόνος και κακοχαρακτηρισμοί θα γεννηθούν στο μυαλό των άλλων! Και αυτό το γνωρίζετε! Αλλά θέλετε να προκαλέσετε προκειμένου να εισπράξετε την χαρά του ότι είσαστε κάποιος, ακόμα και χωρίς κανένας να σας γνωρίζει. Και δεν έχει και καμία σημασία, διότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα. Απλά την ώρα εκείνη βαυκαλίζεστε με την σκέψη, πως οι γύρω σας σκέφτονται πως είσαστε κάποιος και ας σας… μισούν! Κι αυτό χαρά δίνει, διότι σημαίνει πως… αξίζετε, έστω και το μίσος!

Και αυτή όμως είναι μία αληθινή χαρά, η οποία επιστρέφει σε εσάς, διότι εσείς νοιώθετε πραγματικά καλά!

Από τις τρεις προηγούμενες η πρώτη είναι τρόπον τινά εσωτερική και δεν χρειάζεται να την γνωρίζει και κανένας άλλος. Οι δύο επόμενες είναι… αντανακλαστικές και προέρχονται από την ικανοποίηση ότι οι άλλοι σας σκέφτονται και δημιουργούν ιδέες για εσάς με κάποιον τρόπο!

Είναι όμως άκρως ελκυστικές. Πρέπει να το παραδεχθείτε!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)