Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Η Μηδενιστική “Λογική”

Η έννοια της μηδενιστικής λογικής στηρίζεται σε δύο υπο-έννοιες:
Στο “μηδέν” και την “λογική”.

Το πρώτο ορίζει πως σημείο αναφοράς και αποτελέσματος είναι ένα: το μηδέν, το τίποτα.

Η “λογική” από την άλλη πλευρά εξοντώνει κάθε άλλη δυνατότητα πέραν αυτής, την οποία η ίδια δια της… λογικής ορίζει!

Γνωρίζετε πως η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας ελαττώνεται περίπου 0,64 °C ανά 100 μ.; Άρα σύμφωνα με την λογική, όσο υψηλότερα ανεβαίνουμε, τόσο χαμηλότερη θερμοκρασία συναντάμε. Σωστά;

Λάθος! Διότι μόλις περάσουμε το όριο τροπόσφαιρας-στρατόσφαιρας η θερμοκρασία ανεβαίνει και ενώ στα 10 χλμ. ύψος είναι -60°C στα 50 χλμ. είναι 0°C. Αυτό, διότι έχουμε και τις αλληλεπιδράσεις με τις κοσμικές ακτινοβολίες του διαστήματος• κάτι, το οποίο όμως είναι αδύνατον να το διαπιστώσουμε με την λογική, διότι δεν μπορούμε να το δούμε.

Το ότι δεν βλέπουμε όμως κάτι, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει! Άλλωστε πετάξτε επί τόπου τα κινητά, διότι είναι παράλογο να λειτουργούν, αφού δεν βλέπετε καλώδια σύνδεσης!

Το προηγούμενο παράδειγμα μαζί με το “μηδέν” εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι μάταιο το κάθε τι και δεν έχει κανένα νόημα να κάνουμε κάτι.

Τα προηγούμενα, συνδυάζονται θαυμάσια και με το γνωστό ζήτημα της έλλειψης οικονομικής δυνατότητας (άλλος ένας θαυμάσιος μύθος). Προσθέτουμε στα προηγούμενα και την έννοια του “χρέους” και πως είναι εντελώς “αδύνατον” να απεμπλακούμε από αυτή την κατάσταση και είναι έτοιμη η συνταγή της κατάρρευσης.

Όπως ΔΕΝ έχω γράψει ακόμα στο βιβλίο μου “Η Μαγεία του Χρήματος”, το οποίο ευελπιστώ να ολοκληρώσω τη χρονιά αυτή, το χρήμα λειτουργεί με πάρα πολλούς τρόπους. Στις Η.Π.Α. αλλά και στην Ελλάδα λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά ως καθαρά λογιστική μονάδα. Στην πραγματικότητα όμως το χρήμα εμπεριέχει άπειρες ιδιότητες και μία εξ’ αυτών είναι της επιβολής, της δύναμης του ενός προς τον άλλον (και το χρέος είναι μία μορφή επιβολής σε πλείστες περιπτώσεις).

Μόλις εντοπίσουμε με ποιο τρόπο ακριβώς λειτουργεί ανά περίπτωση μπορούμε τότε να αξιολογήσουμε και τον τρόπο αντιμετώπισης της μη ύπαρξής του… (προσοχή φαίνεται ασαφές, αλλά μόνο αυτό δεν είναι).

Μακριά λοιπόν από μηδενιστικές λογικές…

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)