Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Η Ευρώπη της GAFA(ς)

Μόλις προχθές στο Ταλίν της Εσθονίας, δέκα υπουργοί οικονομικών της Ευρώπης συνυπέγραψαν κείμενο για την επιβολή φόρου στους τέσσερεις Αμερικανικούς Κολοσσούς με το ακρωνύμιο GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple). Μεταξύ αυτών των χωρών συμμετείχαν “υπερδυνάμεις” στον χώρο της καινοτομίας και της επιστήμης.
 
Χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβενία καθώς και η κορυφαία τεχνολογικά Ελλάδα σκέφτηκαν πως λόγω της τεράστιας υπεροχής τους σε αυτούς τους τομείς θα έπρεπε να επιβάλουν φόρο στις πρωτόγονες επιχειρήσεις της άλλης πλευράς του Ατλαντικού. Φυσικά ακολούθησαν και οι υπουργοί κάποιων άλλων χωρών, όπως η Αυστρία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία αλλά αυτές ως γνωστόν δεν έχουν φθάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα, όπως οι προαναφερόμενες εξ (6).
 
Βεβαίως λίγες εβδομάδες προηγουμένως καμία από τις παραπάνω δέκα χώρες δεν προσυπέγραψε στο συνέδριο, το οποίο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων. Εκεί συμμετείχαν μόνο οι Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Κροατία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία. Μην ξεκινήσουμε την συζήτηση περί ναζισμού και κομμουνισμού, διότι τις απόψεις μου τις ανέλυσα πριν από λίγες ημέρες). Αυτό ως υποσημείωση.
 
Επανέρχομαι λοιπόν στις δέκα “υπερδυνάμεις” του πνεύματος, οι οποίες έπραξαν αυτό το οποίο γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα να κάνουν:
 
Τους νταβατζήδες!
 
Και βεβαίως στο τραπέζι οι τέσσερεις (Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) είχαν και έχουν σημαντικούς λόγους να χτυπήσουν την Αμερική. Οι άλλες εξ (6) όμως εκτός από νταβατζήδες και τζάμπα μάγκες είναι και τα κορόιδα της υπόθεσης. Και το ωραίο είναι πως το ετήσιο ακαθάριστο προϊόν της κάθε μίας (σχεδόν) εκ των εξ (6) δεν υπερβαίνει τον κύκλο εργασιών κάθε μίας από τις προηγούμενες εταιρείες (GAFA).
 
Και βεβαίως οι ηγέτες των χωρών αυτών, τέρατα μορφώσεως, φορείς προόδου και ήθους, μόλις άκουσαν την λέξη “φορολογία” έτρεξαν πάραυτα να αρπάξουν κάτι για το οποίο ποτέ δεν έμαθαν να κάνουν: τον κόπο της εργασίας άλλων.
 
Φυσικά ούτε σκέφτηκαν πως ο καλύτερος τρόπος είναι η ανάπτυξη των πολιτών τους με επενδύσεις σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και όλα τα σχετικά… Αλλά αυτά ανήκουν σε χώρες υποανάπτυκτες. Παρεμπιπτόντως κάθε μία από τις τέσσερεις GAFA δημιουργήθηκε με ελάχιστα μέσα και τεράστιο μυαλό. Αλλά αναπτύχθηκε σε ένα περιβάλλον, το οποίο μπορούσε να τις θρέψει.
 
Θα πρότεινα στο κείμενο, το οποίο συνυπέγραψαν και αναφέρει: “είναι απαράδεκτο αυτές οι εταιρείες να λειτουργούν στην ΕΕ και να αποδίδουν ελάχιστα στα δημόσια έσοδα” να αντικαταστήσουν την προηγούμενη πρόταση με την: “είναι απαράδεκτο αυτές οι κυβερνήσεις να λειτουργούν στην ΕΕ και να απομυζούν τα μέγιστα από τους πολίτες, από τους οποίους εκλέχτηκαν να υπηρετούν.”
 
Καληνύχτα Ευρώπη.
Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)