Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Φυσική Δόμηση – Μύθοι και Πραγματικότητα

(Μερικές Σκέψεις)

Αυτή την περίοδο, όπως σας έχω ενημερώσει, μελετώ τις εναλλακτικές μορφές δόμησης και κατά πόσον αυτές αποτελούν μία πραγματικά αξιόπιστη πρόταση απόκτησης σπιτιού. Με τον όρο φυσική δόμηση αναφέρομαι είτε σε κτίρια είτε από πηλό είτε ξύλινα…

Το ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από δύο κατηγορίες:

1. Από όσους έχουν έντονη οικολογική συνείδηση και επιθυμούν να κατοικήσουν σε ένα αισθητικά ξεχωριστό σπίτι στη φύση και

2. Από οικονομικής απόψεως (λόγω κόστους, αλλά και ενεργειακής απόδοσης).

Συνήθως τα προηγούμενα συμπίπτουν…

Επειδή υπάρχει η άποψη πως πρόκειται για κάτι σχετικά «καινούργιο», κάτι ως «κίνημα» (με την ευρεία έννοια) να σας ενημερώσω πως πρωτοπόρος στη σύγχρονη εποχή ήταν ένας σπουδαίος και μάλλον κοσμοπολίτης Αιγύπτιος Αρχιτέκτων: ο Hassan Fathy.

Ο Fathy συνεργάστηκε μάλιστα με το γραφείο Δοξιάδη και κατοικούσε μόνιμα και στην Αθήνα για κάποιο διάστημα.

Παρεμπιπτόντως ο Fathy ήταν τρίγλωσσος καθηγητής-μηχανικός-αρχιτέκτονας, ερασιτέχνης μουσικός, δραματουργός, και εφευρέτης…

Όταν ήμουν στην Αίγυπτο είδα και τον πηλό, ως υλικό δόμησης, μόνο εκεί υπάρχει έναν Νείλος με την πλουσιότερη ιλύ του Κόσμου και καθόλου πέτρα… Ο Fathy ανέπτυξε ένα project (ένα πείραμα στην Αίγυπτο) χτίζοντας την Gourna.

Όσες/οι ενδιαφέρεστε να χτίσετε με τα ίδια τα χέρια σας το σπίτι σας ίσως θα πρέπει να δείτε αυτή την εκδοχή. Αλλά τονίζω με τα ίδια σας τα χέρια.

Προσέξτε! Ένα σπίτι είναι όπως ένα αυτοκίνητο• και ξύλινο αυτοκίνητο μπορείτε να κατασκευάσετε και να τοποθετήσετε και πεντάλ και τότε θα είναι ο ορισμός του οικολογικού και οικονομικού. Αλλά χάνετε το σημείο. Δοκιμάστε να ταξιδέψετε από την Αθήνα έως τη Θεσσαλονίκη.

Το κάθε σπίτι οφείλει να είναι ένα ασφαλές και αξιόπιστο καταφύγιο. Ένα κτίριο οφείλει πέραν της λειτουργικότητας και της αισθητικής του πρωτίστως να αντέχει στον χρόνο, τους σεισμούς και τα καιρικά φαινόμενα και κυρίως να μην έχει προβλήματα “ευπαθών σημείων”… Σημειώστε και κρατήστε τις δύο προηγούμενες λέξεις πολύ καλά στο μυαλό σας.

Τα κτίρια (όλα ανεξαιρέτως) έχουν τα λεγόμενα “ευπαθή σημεία”, τα οποία είναι ικανά να τινάξουν στην στρατόσφαιρα τα νεύρα σας με τα προβλήματα, τα οποία προκαλούν. Να σας αναφέρω ένα: μη σωστή εφαρμογή των κουφωμάτων, υγρασίες, ενώσεις διαφορετικών δομικών υλικών, ενώσεις τοίχου και στέγης, υδρορροές και ουκ έστιν αριθμός…

Φυσικά εάν σας τα έλεγα αυτά, από την αρχή δεν νομίζω πως θα φτιάχνατε ποτέ σπίτι, όπως και οι μηχανικοί δεν σας εξηγούν πως κατασκευάζονται τα δισκόφρενα στα αυτοκίνητα σας άλλωστε δεν θα αγοράζατε ποτέ αυτοκίνητο• αλλά ποσώς σας ενδιαφέρει αυτό. Να σταματά το αυτοκίνητο έγκαιρα και σωστά, είναι το ζητούμενο.

Η ειδυλλιακή εικόνα πολλές φορές δεν είναι αυτή, την οποία νομίζετε..

Όπως κάποιες παραλίες νησιών στον Ειρηνικό ή τον Ινδικό, οι οποίες σου διαλύουν το μυαλό, αλλά μόλις βρεθείς εκεί δεν θα αντέχεις το τροπικό κλίμα, τα έντομα, τις μυρωδιές και φυσικά ούτε λόγος για κολύμβηση, εκτός εάν οι καρχαρίες και οι μέδουσες σας προκαλούν ανεξήγητη έλξη…

Τα πλήθυνα και τα ξύλινα σπίτια βρίθουν “ευπαθών σημείων”, τα οποία, ως μηχανικός μπορώ με λεπτομέρεια να σας τα απαριθμήσω• διότι όσο και να με αγαπάτε και να σας αγαπώ δεν νομίζω πως θα θέλατε να με καλείτε σπίτι σας (όχι για καφέ ή τσάι), αλλά για να ψάχνουμε ως άλλοι Σέρλοκ Χόλμς να επιλύουμε ατέλειωτα προβλήματα…

Δεν σας κρύβω πως έχω ήδη σχεδιάσει και μελετήσει φυσικό σπίτι και έχω πλήρη γνώση των θεμάτων αυτών. Δυστυχώς δεν βλέπω πως μπορούν να διατηρηθούν χαμηλά τα κοστολόγια και θεωρώ πως εδώ κρύβεται ένας μύθος.

Ναι μπορώ να σας το κατασκευάσω, αλλά θα δείτε πως εάν δεν πρόκειται για ένα με εντελώς ιδιαίτερες προδιαγραφές θα προσεγγίσετε ή και θα υπερβείτε το κόστος ενός πέτρινου σπιτιού… (μάλλον το δεύτερο, χωρίς να έχετε και τα πλεονεκτήματα, τα οποία νομίζετε)…

Εκτιμώ προσωπικά πως με τις δυνατότητες και την συμπίεση των κοστολογίων (τα οποία μπορώ να επιτύχω υπό προϋποθέσεις, σε κάποιες περιοχές –και μην με ερωτήσετε το πώς-) τα πέτρινα εξακολουθούν να είναι ασυναγώνιστα για την Ελληνική πραγματικότητα…

Ήδη στις περιοχές του Πηλίου (Ν. Μαγνησίας και Ν. Λάρισας) μπορώ να έχω ιδιαίτερα χαμηλό κοστολόγιο ευρώ/τμ για ισόγειο ορθογώνιο πέτρινο και αυτό μέχρι τον Μάιο…

Ανοίγω μεγάλο θέμα τώρα, απλώς μη ξεχνάμε ότι πολλά ερωτήματα έχουν ήδη απαντηθεί και είναι γνωστές και οι λύσεις και δεν έχει νόημα να αναλωνόμαστε σε αυτά… Ωστόσο θα είμαι ανοιχτός σε κάθε σκέψη – πρόταση και διαθέτω και τις επιστημονικές μου γνώσεις και εμπειρία σχετικά, έτοιμος να σας δώσω πλήρεις απαντήσεις.

Για την ώρα διαβάστε μερικά πολύ ενδιαφέροντα άρθρα στην ιστοσελίδα της φίλης μου Karin Kloosterman (Green Prophet) και της επίσης αγαπητής μου Tafline Laylin και… συνεχίζουμε!

Φυσική Δόμηση – Μύθοι και Πραγματικότητα(Μερικές Σκέψεις)Αυτή την περίοδο, όπως σας έχω ενημερώσει, μελετώ τις εναλλα…

Δημοσιεύτηκε από Τεύκρος Σακελλαρόπουλος στις Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2016

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)